Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
biljani

Za gradnju Muzeja genocida u Biljanima 100.000 KM

  Gradnja Muzeja genocida u Mjesnoj zajednici Biljani u Ključu, u kojoj je u jednom danu u julu 1992. godine ubijeno skoro svo stanovništvo, jedan je od četiri projekta koji će se realizirati u ovoj godini u toj općini.

Život povratnika

– Posredstvom Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, za gradnju je osigurano 50.000 KM, dok će još 50.000 KM osigurati Vlada Unsko-sanskog kantona. Muzej će biti mjesto u kojem će biti pohranjena sva dokumentacija o stradanju ovdašnjeg stanovništva. Bit će to mjesto kolektivnog pamćenja zločina počinjenog nad Bošnjacima. Pored gradnje Muzeja, u okviru Projekta za poboljšavanje života u povratničkim područjima u Ključu, gradit će se i zgrada Medžlisa Islamske zajednice, za šta je dodatno osigurano još 50.000 KM – kazao je Ermin Vučkić iz MIZ Ključ.

U okviru projekta podrške povratničkim područjima i na području općine Sanski Most bit će realizirana četiri projekta, za šta će biti osigurano 150.000 KM.

Pumpna stanica

Riječ je o gradnji vodovodne mreže u povratničkom naselju Podvidača te kanalizacionog sistema u Lolinom sokaku. Gradit će se pumpna stanica na “Magaricama”, čime se rješava problem vodosnabdijevanja na tom dijelu općine. Četvrti projekt se odnosi na gradnju pomoćnog terena Fudbalskog kluba Podgrmeč s umjetnom travom.

Put u Velagićima i Humićima

Gradit će se i put u Mjesnoj zajednici Velagići te putna komunikacija prema mjesnom području Humići, za šta će u okviru projekta biti osigurano još 100.000 KM.

izvor:avaz