Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
mob

ZA SMARTPHONE BUDUĆNOSTI: Baterija koja se puni za 6 minuta

Znanstvenici su uz pomoć nanotehnologije napravili bateriju s tri puta većim kapacitetom od modernih litij-ionskih baterija.

Svatko želi da njegov mobitel traje duže, bez ponovog punjenja baterije. A najnovije istraživanje iz Massachusettskog instituta za tehnologiju (MIT) bi moglo to i omogućiti.

Tim znanstvenika stvorio je takozvani ‘žumanjac i ljuska’ izum i smatra da bi mogao omogućiti punjenje od potpuno prazne baterije do potpuno pune unutar samo šest minuta.

Uz to, nova tehnologija mogla bi imati trostruko veći kapacitet od litij-ionskih baterija koje se nalaze u današnjim smartphoneima i tabletima. Što znači da bi mogla proći i dobra dva dana prije nego što ponovo budete trebali puniti vaš smartphone.

Nova baterija koristi nanočestice koje pomažu u širenju i skupljanju ‘ljuske’ od titanijevog dioksida i aluminijskog ‘žumanjka’ (anode) bez da s vremenom degradiraju.

Sadašnje baterije šire se i skupljaju čim napiste tvornicu. Degradacija troši litij, što opet smanjuje kapacitet baterije.

“Ove žumanjak-ljuska čestice pokazuju stvarno impresivne karakteristike u laboratorijskim testiranjima”, kaže David Lou, profesor kemijskog i biomolekularnog inžinjeringa iz Nanyang tehnološkog sveučilišta u Singapuru.
“Meni je osobno najprivlačnije to što proces djeluje jednostavano i lako prilagodljivo”, rekao je Lou.

Ako se ova tehnologija bude mogla lako i učinkovito masovno proizvoditi, u budućnosti ćemo sve manje vremena provoditi uz velike PC-ove.

cafe.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.