Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
oo

ZU DOM ZDRAVLJA KLJUČ- smjernice

SMJERNICE ZA POSTUPANJE U SAMOIZOLACIJI

POTREBNO JE REDOVITIO SE JAVLJATI U ZDRAVSTVENU USTANOVU TELEFONSKIM PUTEM I IZVJEŠTAVATI SVAKODNEVNO O TEMPERTURI I EVENTUALNOJ POJAVI SIMPTOMA I SVOM ZDRATSVENOM STANJU.

POTRENO JE REDOVITO PRATITI SLJEDECE SIMPTOME:TEMPERATURA ,KAŠALJ,DISANJE I DRUGE SIMPTOMEKAO ŠTO SU GROZNICA,GRLOBOLJA I BOLOVI U MIŠIĆIMA.

NE IZLAZITI IZ KUCE I NE KRETATI SE PO KUĆI GDJE BORAVE OSTALI UKUĆANI,PROZRAČIVATI PROSTORIJE,DEZINFICIRATI MJESTA I KONTAKTNE POVRŠINE POSEBNO U KUPATILU I TOALETU.

SA UKUCANIMA U KUCI DRŽATI ODSTOJANJE NAJMANJE METAR, A POŽELJNO I DVA METRA.

ČESTO PRANJE RUKU SAPUNOM I TOPLOM VODOM 20 SEKUNDI  KAKO OSOBA U IZOLACIJI TAKO I UKUCANIUKOLIKO OSOBA NEMA ZASEBNU PROSTORIJU I WC.

MAKSIMALNO IZBJEGAVATI ZAJEDNIČKE PROSTORIJE . POŽELJNA JE ZASEBNA PROSTORIJA UKOLIKO OSOBA IMA PROSTORIJU ,A NAJBOLJE BI BILO DA SE OSOBA U IZOLACIJI IZMJESTI UKOLIKO POSTIJI NEKI DRUGI OBJEKAT TIPA VIKENDICE ,NEKE LJETNE KUHINJE ILI POSEBAN SPRAT KUĆE.

TAKODJE JE POTREBNO DA SE I OSTALI ČLANOVI POPRODICE PONAŠAJU TAKO DA NE OSTAVRUJU SOCIJANE KONTAKTE, A NI ONI NE SMIJU PRIMATI POSJETE  I TREBA DA DRŽE ODSTOJANJE JEDNI OD DRUGIH NAJMANJE 1 METAR, A POŽELJNO I 2 .

MOŽETE KORISTITI SREDSTVO ZA DEZINFEKCIJU RUKU NA BAZI ALKOHOLA.

NE PRIMATI POSJETE.

POTREBNO JE DA OBEZBJEDITE SEBI TOPLOMJER.

UKOLIKO SE POJAVE SIMPTOMI NOSITE MASKU ,UKOLKO I NE POJAVE PRI PROLASKU POKRAJ UKUĆANA TAKODJE NOSITI MASKU ZA LICE.

UKOLIKO SE NE POJAVE SIMPTOMI UNUTAR 14 DANA OD ZADNJEG DANA IZLAGANJA ,OSOBA SE TREBA JAVITI U HES-U DZ KLJUČ DA BI SE SA EPIDEMILOGOM TELEFONSKIM PUTEM DOGOVORILO DA LI JE ZAVRŠENA SAMOIZOLACIJA.