Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
b_160201044

Detalji rada kriminalne grupe: Kako su uhapšeni u akciji “Kolt” bazno ulje prodavali kao eurodizel

Za ova krivična djela osumnjičeni su M.R. (1979.) i S.S. (1968.) iz Banje Luke, J.S. (1986.) iz Gradiške, Lj.S. (1981.) iz Novog Grada/Bosanskog Novog i D.M. (1950.) iz Bijeljine, saopćeno je danas iz MUPRS-a, čiji su pripadnici Jedinice za organizovani kriminalitet jučer i danas, pod nadzorom i kontrolom Tužilaštva Bosne i Hercegovine započeli realizaciju istrage kodnog naziva “Kolt”.

Navedena krivična djela prijavljene osobe su izvršile na taj način što su M. R. i S.S. tokom 2015. putem jednog privrednog društva naručivali, organizovali prijevoz, carinjenje, skladištenje, distribuciju i plasman baznog ulja uvezenog iz Republike Italije i Srbije, a zadatak trećeprijavljenoga J.S. jeste bio da osigura fiktivnu firmu, koja bi legalno uvozila bazno ulje, što je on i uradio, a bazno ulje se istakalo i prodavalo na benzinskim pumpama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku i u Milićima.

Četvrtoprijavljeni Lj.S. je putem drugog privrednog društva pružao usluge prijevoza organizatorima grupe na taj način što je prevozio uvezeno bazno ulje iz Republike Srbije i Italije u Bosnu i Hercegovinu, da bi nakon toga, bazno ulje po nalogu organizatora, uz pribavljenu falsifikovanu prateću dokumentaciju, prevozio na benzinske pumpe, gdje se isto prodavalo kao eurodizel.

Petoprijavljeni D.M. je u toku 2015. u više navrata kupovao bazno ulje, te je isto prodavao na svojim benzinskim pumpama u Zvorniku i Milićima kao eurodizel. Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana pripadnici Jedinice za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP RS-a, pod nadzorom i kontrolom Tužilaštva BiH, a u saradnji s pripadnicima centara javne bezbjednosti Prijedor, Doboj, Banja Luka i Bijeljina, slobode su lišili 13 osoba.

Izvršeno je više pretresa stambenih i poslovnih objekata prijavljenih osoba te su privremeno oduzeta dokumenta i računarska oprema. O realizaciji ovih aktivnosti obaviještena je Uprava za indirektno oporezivanje i Republička uprava za inspekcijske poslove (Inspektorat Republike Srpske), čiji nadležni će u toku dana preduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na šest benzinskih pumpi, na kojima je utvrđeno da se bazno ulje prodavalo kao eurodizel.

Tokom istrage pripadnici MUP-a Republike Srpske su utvrdili da su se te nezakonite radnje vršile na benzinskim pumpama u Kozarcu, Modriči, Zenici, Zvorniku, Milićima i u Gradiškoj (Mašićima). Navedena krivična djela prijavljene osobe su izvršile da bi stekle protivpravnu imovinsku korist, a u toku je istraga koja će utvrditi stvarnu korist pribavljenu krivičnim djelima i štetu koja je nanesena budžetu Bosne i Hercegovine i RS-u, saopćeno je iz MUPRS-a. Tokom dana šest osoba će biti sprovedene u prostorije Tužilaštva Bosne i Hercegovine na saslušanje.