Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
navijacice

Koliko zarađuju NBA cheerleadersice?

Plesačice su na utakmicana NBA lige nezaobilazna stavka zabavnog programa. Djevojke proljevaju znoj da bi bile u vrhunskoj formi i u par trenutaka koje dobiju na parketu oduševljavaju publiku širom Sjedinjenih Američkih Država, a tradicija je prenešena u Evropu i sve ostale košarkaške lige svijeta.

Glamur, ljepota i gracioznost ovih plesačica plijene pažnju i milioni djevojaka širom svijeta dali bi sve za priliku da stanu na njihovo mjesto. Međutim, dok momci koji istrče na parket zarađuju milione, djevojke za svoj trud bivaju nagrađene mnogo skromnije. Tako je jedna cheerleadersica u 2015. godini za utakmicu NBA lige zarađivala od 100 do 250 dolara. Djevojke prolaze rigoroznu selekciju i najčešće dobijaju godišnje ugovore, a u jednoj sezoni plešu na 41 utakmici i uspiju zaraditi od 5.000 do 6.500 dolara. U odnosu na 2010. godinu i to je značajno povećanje, jer su statistike od prije pet godina pokazivale da djevojke zarađuju od 50 do 100 dolara za svoj nastup.

Nezadovoljstvo zbog malih plata za plesačice kulminiralo je krajem prošle godine kada je bivša cheerleadersica Milwaukee Bucksa, Lauren Herington tužila svoj klub zbog niske plate. To je bila prva tužba ove vrste u NBA ligi. Ona je tvrdila da je tokom sezone 2013/2014 radila puno radno vrijeme, a bila plaćena kao povremeni radnik. Provodila je sate trenirajući i pripremajući se za nastup, a bila je plaćena samo 65 dolara po utakmici, 30 dolara po treningu i 50 dolara za pojavljivanje na nekim pratećim događajima. Tvrdi da je time imala satnicu koja je iznosila sa 3-5 dolara. Poredeći to sa bh. standardima, mjesečna plata ove djevojke znala je biti i ispod 850 KM, što je znatno ispod minimalca u državi Wisconsin. Uz to, klub ne plaća za uljepšavanje, frizure, nokte i kvarcanje, a od djevojaka se očekuje da izgledaju perfektno na svakom nastupu.
Klubovi koji su u 2015. godini najbolje plaćali po nastupu:
1. New York Knicks – $190
2. Miami Heat – $150
3. Brooklyn Nets – $120
4. LA Lakers – $100
Dodatni prihodi
Uz angažman u cheerleading timovima, klubovi savjetuju djevojke da nađu i dodatne poslove, jer je jasno da se od plesanja na NBA parketima ne može živjeti. Ipak, djevojke koje NBA klubovi angažuju imaju priliku i dodatno zaraditi. Tako se naplaćuju i pojavljivanja na različitim NBA partijima i ovdje djevojke zarađuju još i više – po 300 dolara. Uz to, plesačice dobijaju i besplatne ulaznice za utakmice i besplatan parking, a pokriveni su i trokošvi putovanja na gostujuće utakmice njihovog tima.

sportsport.ba