Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
dd

Obucimo šarene čarape, danas je Svjetski dan Downovog sindroma

Danas se širom svijeta obilježava Svjetski dan Downovog sindroma, genetskog poremećaja uzrokovanog prisutnošću viška jednog hromosoma. Danas oblačimo šarene čarape i trudimo se našim prijateljima s Downovim sindromom dati do znanja da su ravnopravni i prihvaćeni u našem društvu.

Ovaj dan je prvi put obilježen u Singapuru 2006. godine, a odabran je na temelju trisomije 21. hromosoma, po čemu je Downov sindrom i jedinstven. Ovo je ustvari genetski poremećaj uzrokovan jednim hromosomom viška, a nastaje u trenutku začeća.

Ime sindroma dolazi od imena engleskog ljekara Johna Langdona Downa koji je 1866. opisao sindrom. Ovaj sindrom se smatra jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem dolazi do različitih psihofizičkih poteškoća u razvoju djeteta.

U prosjeku se jedno od 650 novorođenčadi rađa s ovim sindromom, a poremećaj ometa normalan razvoj. U od 30 do 60 posto slučajeva osoba ima srčane probleme, dok 20 posto ima endokrinološke probleme koji predstavljaju poremećaje u radu štitne žlijezde. Oboljelom djetetu je potreban veliki angažman cijele porodice i društva, jer mu često veliki problem predstavlja inkluzija u društvo.

Iz godine u godinu naučnici imaju sve više saznanja o ovom sindromu, a budućnost je svjetlija nego ikad. Osobe s Downovim sindromom su sve više prihvaćene i sve se bolje snalaze u bh. društvu, a dokaz za to je i Hasan Sejdinović koji je prije nekoliko dana osvojio najsjajniju medalju na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju, u Bosnu je donio zlato.

Za njih granice ne postoje, oni su modelibilderi, karatisti i još mnogo toga. Iz dana u dan dokazuju da imati Downov sindrom ne znači imati “posebne potrebe”. Ustvari, njihove glavne potrebe su iste kao i potrebe svakog drugog čovjeka. Žele jesti, piti, disati, voljeti i žele da im ljubav bude uzvraćena.

izvor:klix.ba