Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
o

Organizirani kriminal: Potvrđena optužnica u predmetu Lijanović i drugi

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu u slučaju Lijanovići i drugi.

Optužnica tereti Jerka Ivankovića Lijanovića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca; Slavu Ivankovića Lijanovića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje u vezi sa krivičnim djelom pranja novca; Jozu Ivankovića Lijanovića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranja novca; Milorada Bahilja da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neplaćanje poreza, pod tačkom 10. optužnice krivično djelo porezne utaje, te pod tačkom 5. optužnice krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Jozu Sliškovića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neplaćanje poreza, pod tačkom 10. optužnice krivično djelo porezne utaje i pod tačkom 8. optužnice krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Željka Mikulića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje, pod tačkom 14. optužnice krivično djelo pranje novca; Draženka Kvesića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje i pod tačkom 14. optužnice krivično djelo pranje novca; Mirjanu Šakota da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje i u vezi sa krivičnim djelom pranje novca; Mirka Galića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje i pod tačkom 5. optužnice krivično djelo krivotvorenje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava; Miroslava Čolaka da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim pranje novca; Stipu Ivankovića da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom pranje novca.

Također, pravnu osobu Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg optužnica tereti da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje; Pravnu osobu Mi-MO d.o.o. Mostar da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi krivičnog djela neplaćanje poreza; Pravnu osobu Farmer d.o.o. Široki Brijeg da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom neplaćanje poreza; Pravnu osobu Farmko d.o.o. Široki Brijeg da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa produženim krivičnim djelom porezne utaje, krivično djelo neplaćanje poreza; Pravnu osobu Optimum d.o.o. Široki Brijeg da je počinila krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezne utaje.

Navedene osobe su optužene da su kao grupa za organizirani kriminal zajedničkim djelovanjem učinili krivično djelo propisano zakonom Bosne i Hercegovine, izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH nepružanjem zakonskih podataka ili pružanjem lažnih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos poreza čije se plaćanje izbjegava prelazi iznos od 200.000 KM, te prenosom i otuđenjem imovine, gašenjem privrednog subjekta i na drugi način onemogućili naplatu prijavljenog poreza propisanog poreznim zakonodavstvom BiH pri čemu iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM.

U optužnici se dalje navodi da su optuženi novac za koji su znali da je pribavljen učinjenjem krivičnog djela primili, držali, njime raspolagali i upotrijebili ga u privrednom poslovanju te ugrozili zajednički ekonomski prostor BiH sa štetnim posljedicama za djelatnost i finansiranje institucija BiH. S druge strane, optuženim pravnim osobama Lijanovići d.o.o. Široki Brijeg, Mi-MO d.o.o. Mostar. Farmer d.o.o. Široki Brijeg, Farmko d.o.o. Široki Brijeg, Optimum d.o.o. Široki Brijeg i Kora-Fin d.o.o. Široki Brijeg stavlja se na teret da su raspolagale protivpravnom imovinskom koristi za period od 2007. do 2012. godine u koje su za ime, za račun i u korist istih ostvarili optuženi Jerko Ivanković Lijanović, Slavo Ivanković Lijanović i Jozo Ivanković Lijanović i drugi.

klix.ba