Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
hhhh

ŠTA JE CILJ TAKMIČENJA „ PROJEKT GRANANIN“

Kao i predhodnih godina, tako i ove učenici  IX razreda JU OŠ „Sanica“ iz Sanice ove godine  se takmiče iz Civitas- „Projekt građanin“ .

Naziv njihove teme s kojom  će se takmičiti je ZARAZA ILI SREDSTVO ZA ŽIVOT?

Projekt građanin je program građanskog odgoja i obrazovanja kojem je cilj aktivno uključivanje mladih u građanski život njihovih zajednica.

U Projektu građanin učenici uočavaju i analiziraju pitanja i probleme s kojima se suočava njihova zajednica (škola, grad ili država).

Oni odaberu jedan od problema  i   detaljno ga istražuju.

Nakon što završe svoje istraživanje, predlažu javnu politiku koja  se   bavi tim pitanjem ili problemom.

Društvene  mreže su  vrste internetskog servisa, koji se najčešće javlja u obliku platforme, prozora ili web-stranice.

Među najpopularnijim modernim sistemima  za komunikaciju na internetu su: Facebook (61%) , Twitter (32%) , Instagram (30%) , YouTube , Skype i dr.

Izvještaj  Digital Global za 2018. godinu pokazao je da je broj internet korisnika u svijetu premašio četiri milijarde i da je sada 53% svjetske populacije online.

Internet penetracija u Bosni i Hercegovini iznosi 75 %  – 2,63 miliona stanovnika BiH su povezani na internet.

Penetracija mobilnog interneta je 100 %, što znači da je u Bosni i Hercegovini broj pretplata na mobilni internet jednak broju stanovnika.

Građani Bosne i Hercegovine su i aktivni korisnici društvenih mreža – čak 1,7 miliona (48 posto) koristi društvene mreže, od toga 1,5 miliona na mobilnim uređajima.

Društvene mreže postale su neizostavan dio naše svakodnevice. Moć i utjecaj medija, a samim time i društvenih mreža  danas su toliko veliki da su nam se uvukli pod kožu, a razvoj novih tehnologija promijenio je svijet u kojem živimo, naše navike, ponašanje i komunikaciju. Posebna meta, zarobljenici novih načina komunikacije i društvenih mreža, su mladi naraštaji. Mnogo mladih ljudi dolazi u dodir sa društvenim mrežama ne znajući kakve su posljedice njihovog korištenja.

INTERNET  je  jednostavno postao opsesija mladih, a  po mišljenju  stručnjaka  prelazi  u OVISNOST.

Simptomi koji pokazuju da ste ovisnici društvenih mreža:

  1. Zanemarujete porodicu i prijatelje,
  2. Odustajete od drugih aktivnosti,
  3. Osjećate euforiju kada ste online,
  4. Imate poremećaje sna i spavanja,
  5. Promjena težine,
  6. Problemi s očima,
  7. Osjećate krivnju i sram zbog vremena koje provodite online,
  8. Stalno razmišljate o internetu,

U novije vrijeme česta su istraživanja koja promatraju zdravstvene posljedice pretjerane upotrebe  elektronskih medija i interneta.
Negativni efekti mogu biti pretilost, depresija, usamljenost, socijalna anksioznost i druge psihološke smetnje. Veća sklonost dijabetesu tipa 2 kod adolescenata koji su pred ekranima tri ili više sati na dan.
Kod pretjerane upotrebe društvenih mreža može se pojaviti tzv. strah od izostajanja (engl. fear of missing out). Ta vrsta anksioznosti vezana je uz bojazan izostavljenosti iz aktivnosti drugih, a rezultira stalnom potrebom za kontaktom s drugima i praćenjem šta  rade putem društvenih mreža.

KROZ  NAŠ  PLAN AKTIVNOSTI URADILI SMO SLJEDEĆE:

– U školi smo   napravili INFO KUTAK    za  učenike gdje su mogli saznati sve o  DRUŠTVENIM MREŽAMA  kao i njihovom utjecaju na mlade.

– RTV USK  je bila u posjeti našoj školi  gdje  smo   predstavili našu  temu

– Uradili smo edukacije za učenike  naše škole od V- IX razreda.

-Izadili smo brošure na ovu temu i  izvršili podjelu istih

-Uspostavili smo saradnju sa  sekretarom MZ Sanica Senadom Hadžićem, gdje smo u Društvenom centru Sanica  uradili prezentaciju za roditelje i nastavnike.

-Bili smo u posjeti općini Ključ i dobili podršku za odabir i realizaciju naše teme.

-Posjeta   Policijskoj stanici Ključ  gdje smo dobili podršu  u realizaciji naše teme

Brojne aktivnosti smo proveli , a sve u cilju  da  dođemo do   podataka koji će nam pomoći u realizaciji naše teme, a prije   svega da javnost  upoznamo  o   negatinoj strani  društvenih mreža .

 

 

Projekt građanin- Civitas

Učenici  IX  razreda JU OŠ „Sanica“ Sanica