Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
vlada

USK: Rekonstrukcija vlasti i dalje na čekanju

Ulazak SBB-a u vladajuće strukture Unsko-sanskog kantona, već nekoliko mjeseci privlači pažnju ovdašnje javnosti. Špekulira se o načinu preraspodjele pozicija i kako to što adekvatnije rješiti da svi budu zadovoljni.

Gdje je problem?

Prema riječima Nijaza Kadirića predsjednik kluba poslanika SBB stranke u Skupštini USK-a i člana pregovaračkog tima SBB-a za ulazak u vlast, na ulazak SBB u kantonalnu vlast čeka se ovoliko dugo jer SDA USK-a ima unutrašnjih problema oko pozicioniranja kadrova, kao i problema sa dislociranjem svojih ljudi sa preuzetih pozicija.

„U decembru 2015 godine imali smo sporazum koji je trebalo potpisati i realizirati sa jasno definisanim pozicijama kako u javnim ustanovama tako i u javnim preduzećima. Danas imamo neki drugi sporazum koji još nije potpisan, definiše samo dva ministarstva, dok ostale pozicije ostavlja za naknadne razgovore.“ – kaže Kadirić za Cazin.net

Amir Avdić potpredsjednik KO SDA USK-a, u izajvi za portal Cazin.net kaže da se čeka odgovor njihovog partnera ASDA stranke.

„Što se tiče nas mi nemamo problem s tim da SBB uđe u kantonalnu vlast. Naprotiv, mi to želimo i smatramo da sa ulaskom SBB-a možemo učiniti puno više za ovaj Kanton. Međutim, još uvijek se čeka odgovor ASDA stranke koja ga je danas trebala dostaviti ali još uvijek čekamo. Mi iduće sedmice imamo zakazanu sjednicu i ako se oni do sjednice ne očituju u vezi ovog pitanja, na sjednici ćemo vidjeti šta ćemo i kako ćemo dalje.“ – izjavio je Avdić za naš portal.

Ko su SBB-ovi kadrovi?

Proteklih mjesec dana se špekulirala o imenima kandidata koji će ispred SBB-a zauzeti pozicijeu kantonalnoj vlasti. Pitali smo gospodina Kadirića da nam otkrije njihova imena, ali nismo ih uspjeli dobiti.

„Dogovor sa SDA je da SBB preuzme dva ministarstva, poljoprivredu i zdravstvo. Imena kandidata za potencijalne ministre smo poslali u Centralu SBB-a sa njihovim biografijama i o tome ćemo donijeti odluku kada se zakaže i pripremi sjednica na kojoj će se imenovati naši ministri. Ja lično ne znam ko bi mogao od tih kandidata biti imenovan.“ kaže Kadirić.

Šta SBB može učiniti?

Na pitanje šta SBB može učiniti na popravljanju stanja na Kantonu u momentu kada bude dio vlade, Kadirić nam je kazao da sam SBB neće moći puno toga da učini ako ne bude imao podršku ostalih.

„Stanje na USK može mijenjati premijer koji ima jasnu viziju šta želi da promijeni u svome mandatu. Od njega sve počinje. Naši ministri neće moći mnogo toga uraditi. Također, oni i ne treba da nešto samoinicijativno rade. Pozitivne promjene na USK treba da radi Vlada na čelu sa premijerom kao jedan tim. Ja kao zastupnik nisam zadovoljan sa onim što smo dosad uradili. Mislim da nismo ništa uradili na smanjenju javne potrošnje s jedne strane i ne radimo ozbiljne stvari na jačanju realnog sektora s druge strane. SBB je kroz skupštinske inicijative, da se smanje plate i primanja za 20% skupštinskim zastupnicima i ministrima kao i prekomjeran broj zaposlenih u javnom sektoru te najnovijoj incijativi koju smo podnijeli za osnivanje kreditno-garantnog fonda kao podršku malim i srednjim preduzećima, poslao jasnu viziju kako treba voditi politiku na USK-u. Nažalost, SBB nema taj izborni kapacitet da svoju viziju naturi Vladi USK-a.“ – pojasnio nam je Kadirić.

Dok je Kadirić u određenoj mjeri skeptičan kada je u pitanju unapređenje trenutnog stanja na Kantonu kroz ulazak SBB-a u vlast, Avdić smatra da njihov ulazak može puno toga pozitivnog donijeti za ovaj dio BiH.

„SBB je naš dugoročni strateški partner i mi želimo da oni dijele vlast s nama i smatramo da njihovim ulaskom u vlast naš Kanton može samo još više dobiti u smislu lobiranja na državnom i federalnom nivou, usmjeravanju investicija za realizaciju novih projekata i sl.“ – tvrdi Avdić.

Polimaneca u federalno ministarstvo

Na pitanje – šta će se desiti sa ministrom Draganom Polimanecom, koji je prema analizama mnogih vrlo kvalitetno obavljao svoj posao u ministarstvu poljoprivrede, Avdić kaže da će biti promaknut na viši nivo.

„Što se tiče Dragana Polimaneca, predsjednik KO SDA USK-a Šemsudin Dedić je odlučio da ga povuče kod sebe u Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, jer se momak zaista pokazao kao kvalitetan i vrijedan kadar koji poznaje ovu oblasti i njegovim odlaskom na Federalni nivo smatramo da bi Kanton još više dobio kroz usmjeravanje i imeplementaciju određenih projekata upravo na području Unsko-sanskog kantona.” kaže Avdić.

Izvor: F.V. Cazin.net