Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
spanija-prvak1-1000x600

Večeras počinje fudbalski spektakl EURO 2016

Po tri naslova prvaka imaju Španija i Njemačka, još sedam reprezentacija može se pohvaliti nazivom prvaci Evrope, a to su Francuska, SSSR, Italija, Čehoslovačka, Holandija, Grčka i Danska

Odbrojavanje je završeno – večeras počinje spektakl. Utakmicom Francuska – Rumunija počinje Evropsko fudbalsko prvenstvo, koje slavi mali jubilej.

Ovo će biti 15. izdanje smotre najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Sve je počelo 1960. godine u Francuskoj, zemlji koja će i ove godine biti domaćin EURO-a.

U dosadašnjoj historiji najviše titula osvajale su Njemačka i Španija, koje imaju po tri naslova. Ukupno devet reprezentacija može se pohvaliti nazivom prvaci Evrope (Francuska, SSSR, Italija, Čehoslovačka, Holandija, Grčka i Danska).

Najvažniji fudbalski događaj

Uz Ligu prvaka, EURO je najvažniji događaj za fudbalsku Evropu. Takmičenje je prvobitno nosilo ime Kup evropskih nacija, da bi 1968. godine dobilo današnji naziv. Na prvom prvenstvu, koje je na inicijativu Henrija Delaunayja, sekretara Francuskog fudbalskog saveza, održano u Francuskoj učestvovale su samo četiri reprezentacije, a prvak je postao SSSR.

Finalni turnir u Jugoslaviji 1976. godine donosi iznenađenje za cijelu fudbalsku javnost, jer je na tronu završila Čehoslovačka, koja je prvo u polufinalu “šokirala” Holanđane, a zatim u spektakularnom finalu u Beogradu pobijedila Njemačku nakon boljeg izvođenja penala. Ovaj šampionat ostat će upamćen po Antoninu Panenki, ofanzivnom veznjaku Čehoslovačke, koji je na sebi svojstven način izveo pobjedonosni penal, a koji je kasnije dobio ime Panenka.

I EURO 1992. ostat će upamćen po jednom nesvakidašnjem detalju. Tadašnja Jugoslavija zbog sankcija UN-a izbačena je sa turnira, a na EP je zaigrala Danska, koja je na kraju i osvojila prvenstvo.

Četiri godine kasnije prvenstvo je odigrano u kolijevci fudbala, a prvi put je uvedeno pravilo „zlatnog gola“. I upravo je Njemačka zlatnim golom Bierhoffa savladala Češku i osvojila naslov. Portugal je dočekao najbolje evropske reprezentacije 2004, a iznenađenje je priredila Grčka koja je u finalu savladala domaćina sa 1:0.

Na posljednja dva EURO-a dominirali su Španci. U Austriji i Švicarskoj 2008. do naslova su stigli preko Njemačke, a prije četiri godine u Ukrajini i Poljskoj u finalu su deklasirali Italiju (4:0). Španci se mogu pohvaliti kao jedina reprezentacija koja je odbranila naslov prvaka na EURO-u, a ukoliko podignu pehar i 10. jula postat će prva reprezentacija koja je kompletirala hat-trick (tri uzastopna naslova).

Inače, ovo će biti najveće Evropsko prvenstvo ikad, s 24 reprezentacije. Bit će odigrana 51 utakmica, a igrat će se na 10 lokacija.

Za potrebe šampionata Starog kontinenta izgrađeni su novi stadioni u Bordeauxu, Lilleu, Lyonu i Nici.

Izgradnja novih, ali i obnova postojećih stadiona, koji imaju i historijski značaj, koštala je organizatora takmičenja oko 1,6 milijardi eura. Evropsko prvenstvo bit će otvoreno na Stade de Franceu, a ujedno, ovaj stadion, čiji kapacitet je 80.000 mjesta, bit će poprište velikog finala 10. jula.

UEFA je ove godine pripremila rekordni nagradni fond. Savezima reprezentacija koje nastupaju u Francuskoj odlučila je podijeliti 301 milion eura. Ovo je povećanje fonda od 35 posto u odnosu na prethodni EURO, te 39 posto u odnosu na takmičenje iz 2008. godine.

Odlučeno je da sva 24 fudbalska saveza dobiju po osam miliona eura za nastup na EP. Remi u grupnoj fazi nagrađuje se s pola miliona eura, a pobjeda s milion. Nagrada za prolazak u osminu finala je milion i po eura, a za četvrtfinale dva i po miliona eura.

Za polufinale se dobija četiri miliona eura, a finalisti dijele 13 miliona eura, osam dobija prvak, a tri miliona manje poraženi tim.

Velika zarada

Od EURO-a će imati koristi i Francuzi. Domaćini očekuju rekordne zarade u iznosu od 1,2 milijarde eura! Prema procjenama UEFA-e, utakmice na stadionima će gledati 2,5 miliona ljudi, među kojima 1,5 miliona turista koji će iz cijele Evrope doputovati u Francusku. Prethodni EURO na stadionima je gledalo 1,4 miliona ljudi, a veći broj utakmica svakako znači i više gledalaca i više prodanih karata.

Utakmice EURO 2016 će posredstvom prijenosa uživo gledati i preko 150 miliona ljudi širom svijeta.

Ulaznice za utakmice koštaju od 25 do 895 eura, a Francuska očekuje da od ulaznica i prenoćišta zaradi pola milijarde eura.

Prekrasna igra

Beau Jeu je službena lopta s kojom će se igrati prvi dio EURO-a. U prijevodu njeno ime nosi značenje „prekrasna igra“, a zanimljivo, ovom loptom će se igrati samo utakmice grupne faze takmičenja.

Prvi put u historiji evropskih prvenstava, Adidas će dizajnirati dvije lopte za EURO – jednu za takmičenje po grupama, a drugu za play-off fazu. Lopta koja je predstavljena sadrži plavu, bijelu i crvenu boju s francuske zastave, kao i vidljiv natpis E-U-R-O, te brojke 2-0-1-6.

BROJKE

9 – Golova postignuto je na jednoj utakmici EP i to 1960, kada je Jugoslavija rezultatom 5:4 savladala tadašnjeg domaćina Francusku

12 – Nastupa na evropskim prvenstvima upisala je Njemačka, po čemu je rekorder od svih nacionalnih timova na Starom kontinentu

509 – Minuta Iker Casillas nije primio pogodak na finalnom turniru Evropskog prvenstva 2012. godine u Poljskoj i Ukrajini

(S. Šišić/Faktor.ba)