Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
prelepe-fotografije-zime-9

VELIKA PROGNOZA: AccuWeather objavio kakva nas zima čeka

Američka privatna meteorološka kompanija AccuWeather objavila je sezonsku prognozu za klimatološku zimu u Europi. Prognoza se odnosi na mjesece prosinac, siječanj i veljaču.

Sjevernu Europu i dijelove zapadne Europe već na samom početku očekuju veliki problemi u obliku oštrih i čestih oluja koje će u ta područja donijeti velike količine oborina, prognozira AccuWeather. I dok početak zime u većem dijelu Europe neće donijeti uobičajeno niske temperature, prognoze govore da će kraj zime biti znatno hladniji, s temperaturama i ispod prosjeka za to doba godine.

Područje od juga Španije, preko Italije pa sve do balkanskog poluotoka očekuje zima s količinom oborina manjom od prosjeka, prognozira AccuWeather.

“Manje količine oborina nego što su uobičajene za zimske mjesece povećat će mogućnost suše, ali i opasnost od požara na području od juga Španije pa sve do balkanskog poluotoka”, pišu prognostičari AccuWeathera.

“Dok će zima na sjeveru Europe biti obilježena većim količinama padalina, na području Balkana se ne očekuju česta i duga kišna razdoblja što će dovesti do produživanja razdoblja suše. To ne znači da na ovom području uopće neće biti kiše tijekom zimskih mjeseci, ali količina oborina bit će manja od prosjeka”, piše AccuWeather.

Prema prognozama, ove se zime na Balkanu ne očekuje mnogo snježnih oluja. Naprotiv, one bi trebale biti rijetke i ne bi trebale dugo trajati. Najveće šanse za pojavu snježnih oluja bit će u drugoj polovici zime, odnosno krajem januara i tijekom februara.

Oluje u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj

Zima će na području Velike Britanije, Francuske i Njemačke započeti vrlo oštro – s brojnim olujama, posebno tijekom decembra i početkom januara. Olujni vjetrovi i velike količine padalina stvarat će probleme u prometu, a zbog učestalosti oluja moguće su i velike poplave na tim područjima.

“Pripremite se na vrijeme”, upozorava stanovnike tih područja AccuWeather.

Kasna zima u srednjoj Europi

Stanovnici srednje Europe na pravu će zimu morati čekati sve do iduće godine, odnosno do kraja januara. U mjesecima koji dolaze ne očekuje se velika količina snijega niti temperature ispod prosjeka, ali bi zato sam kraj zime, odnosno veljača, trebala biti oštra i s većim količinama snijega.

Prava zima samo na Baltiku

Baltičke zemlje, za razliku od ostatka Europe, čeka prava snježna zima s dugim periodima niskih temperatura.

Prvi snijeg već se očekuje u prosincu, a tijekom cijele zime snježne oluje neće biti neuobičajena pojava. Ipak, čak će i na Baltiku ova zima biti nešto blaža nego proteklih godina, prognoziraju u AccuWeatheru