Download http://bigtheme.net/joomla Free Templates Joomla! 3
dijana

(VIDEO) Nova priča o ženama u politici Unsko-sanskog kantona

Dijana Ćemal, zastupnica u Skupštini USK-a – snaga žene u politici

U aktuelnom sazivu Skupštine Unsko sanskog kantona izabrano je 11 žena i može se konstatovati kako se glas pripadnica ljepšeg pola u ovom zakonodavnom tijelu sada čuje mnogo jače nego u svim prethodnim godinama. Jedna od skupštinskih zastupnica je i Dijana Ćemal iz Ključa, koja participira u okviru kluba Stranke demokratske aktivnosti A-SDA. Rođena je 1972. godine u Ključu, a u rodnom gradu završila je osnovnu školu i gimnaziju. Njene studije u Sarajevu prekinuo je rat, a godine izbjeglištva provela je u Njemačkoj. Nakon povratka u BiH završila je Pedagoški fakultet u Bihaću, te je punih dvadeset godina predavala matematiku i fiziku u Osnovnoj školi u mjestu Velagići.

dijana

Kaže kako je u politiku prvi put ušla 2000. godine kada je izabrana u Općinsko vijeće Ključ, a nakon isteka tog mandata neko vrijeme se nije bavila političkim djelovanjem. Na lokalnim izborima 2016. godine ponovo postaje općinska vijećnica, a dvije godine poslije, na Općim izborima, postaje zastupnica u Skupštini USK-a. „Smatram da je svako od nas pojedinačno odgovoran za svoj život. I kada preuzmete kompletnu odgovornost tada sami kreirate svoju realnost. Mislim da je društvo evoluiralo, a samim tim i svijest žena. One su danas daleko više prosvijećene i ne vidim razlog zbog čega se ne bi više angažirale. Ipak, to je više do samih žena. Mi smo učeni i odgojeni u nekom duhu da je politika više za muškarce, ali smatram da su to predrasude i nadam se da će u budućnosti biti mnogo više žena u političkom životu“, kaže Ćemalova. Ova zastupnica iz Ključa kaže kako se prisustvo pripadnica ljepšeg pola u Skupštini USK-a i te kako osjeti i da je atmosfera u radu tog tijela sada mnogo tolerantnija i konstruktivnija. Samtra kako politika ne smije biti elitistički posao i da mora služiti društvenim potrebama, te zadovoljenju realnih interesa građana.

dijana 1

Kada je riječ o konkretnom političkom radu, ističe kako je sudjelovala u kreiranju brojnih zakonskih prijedloga i odluka, te doprinijela da se u protekle dvije godine za projekte u njenoj lokalnoj zajednici osigurao milion maraka. Za jednu malu općinu, kao što je Ključ, to je veoma značajno.

dijana 2

U bosanskohercegovačkom društvu još uvijek je uvriježena predrasuda da je politika posao za muškarce, pa se žene često susreću s diskriminatorskim odnosom. Ipak, politička praksa često pokazuje kako su pripadnice ljepšeg pola senzibilnije i mnogo sposobnije u rješavanju složenih političkih rebusa. Ćemalova smatra da je kod žene najvažnije da napravi prvi korak i smatra da treba što veći broj njih da se uključuju u politiku, a posebno kada se radi o mladim ženama. „Sve u životu ima svoju dualnost, podjednako trebamo vrijednovati i muškarce i žene. Smatram da ženama niko danas ne uskraćuje pravo da se bave politikom, ali to mora biti njihova lična odluka. U budućnosti se nadam da će žene shvatiti kako mogu dati znato veći doprinos u političkom životu i da će se u mnogo značajnijoj mjeri angažirati“, poručuje Ćemalova. Zlatan ČEKIĆ

Ovaj prilog Redakcija ReprezenT-a realizira u okviru Projekta „Osnaživanje uloge žena u javnom životu USK-a“ kojeg podržava USAID a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) Sarajevo. Projektom se želi povećati vidljivost žena u svim sferama njihovog djelovanja, podjednako u svih osam općina USK-a, sa ciljem senzibilizacije javnosti o njihovom položaju i problemima te načinima kako takvo stanje eventualno poboljšati i mijenjati. 

izvor:reprezent.ba